HOE HOUD IK ALS ONDERNEMER ALLE BALLEN IN DE LUCHT?

 

 

Toen ik ruim 13 jaar geleden startte met Kinderkoffertjes.nl zag mijn gezinssituatie er toch wel anders uit dan nu. Mijn kinderen waren toen 10, 7 en 5 jaar. Dus de basisschool leeftijd met alle uitdagingen die daarbij horen. Speelafspraakjes, sporten, zwemles je kent dat misschien wel.

Daarnaast ben je naast moeder en echtgenoot ook nog dochter van, vriendin van, werknemer van.. Dus veel verschillende rollen waar je verantwoordelijkheden hebt. 

Mijn man had een, meer dan, fulltime baan, dus de meeste zorg voor de kids en huishouden kwam voor mijn rekening. Dat vond ik niet erg omdat we daar bewust voor gekozen hadden. En in eerste instantie vond ik het ook wel lekker om zelf mijn tijd rondom de kinderen in te delen.

EEN DRUK GEZIN EN TOCH EEN ONDERNEMING STARTEN

En toch wilde ik heel graag een bedrijf starten! Want eigen ondernemer zijn geeft je veel vrijheid en een eigen inkomen! Mijn kinderen stonden daarin centraal. Maar zelf mijn eigen tijd indelen was mijn doel. Inmiddels heb ik veel geleerd op dat gebied. 

Ervaar jij de vrijheid die je bedacht had voor dat je startte als ondernemer? Ik inmiddels wel!

Natuurlijk heb ik heel vaak mijn neus gestoten, ben ik over grenzen heen gegaan, tegen een burn-out aangezeten en leren voor mezelf op te komen. Want dat laatste was de sleutel voor die vrijheid.

JIJ BENT DE REGISSEUR VAN JE EIGEN LEVEN

Ik heb ontdekt dat degene die voor die vrijheid kan zorgen ikzelf ben. Ik ben degene die op remmen moet gaan staan, grenzen aan moet geven en de tijd beter moet inplannen. Die in gesprek moet gaan met mijn man en kinderen om ook tijd voor mezelf en het ondernemen te creëren. 

Maar hoe heb ik dat nu gedaan. Als eerste ben ik mijn prioriteitenlijstje gaan aanpassen. Niet mijn onderneming, mijn gezin of mijn echtgenoot kwamen op 1, dat werd ikzelf! 

In het vliegtuig moet je ook eerst een zuurstofkapje bij jezelf opzetten en dan pas bij je medereizigers. 

Was dat makkelijk? Nee, helemaal niet! Ik ben een persoon die het iedereen naar de zin wil maken, maar vergat daarbij mezelf. Dus dingen bespreekbaar maken was wel een drempel die ik moest nemen. 

WAAR LIGGEN JOUW PRIORITEITEN?

Daarna ben ik een goede planner gaan kopen. Voor mij werkt een papieren planner met een week in één oogopslag en de dag in uren verdeeld. Zo kon ik van uur tot uur alles plannen en overzicht creëren. 

Daarna ben ik gaan nadenken. 

Welke tijd heb ik voor mezelf nodig? Sporten, lezen, tv kijken, afspreken met vriendinnen? En niet te vergeten eten en pauzeren iedere dag!

MEZELF VOOROP ZETTEN VOOR EIGEN WELZIJN

Welke tijd heb ik daadwerkelijk om te ondernemen. Voor mij was dat heel duidelijk. Van maandag tot vrijdag als de kinderen op school zijn. Geen avonden en geen weekenden. Poeh, dat geeft al rust. Maar hierin moest ik wel streng zijn voor mezelf. Ondernemen is zo leuk! En van iedere bestelling word ik blij. Maar ik wist ook dat als ik meer ging werken dit ten koste zou gaan van mijn eigen welzijn. 

Hoe besteed je  jouw weekenden? Die van ons zaten behoorlijk vol, dus met manlief afgesproken dat we maar 1 dag in het weekend iets sociaals plannen. De andere dag is voor het gezin, nu meer voor onszelf ;-) 

En moet je hierin ook nee zeggen? Weet dat je kiest voor jezelf en je gezin, dus je omgeving heeft daar begrip voor. Zo niet, dan zegt dat alles over die omgeving ;-)

En het huishouden? Blijf ik dat zelf doen of neem ik een hulp aan? Toendertijd een hulp, die uren kon ik weer extra aan mijn onderneming spenderen. Nu kan ik het zelf, met nog maar één kind thuis scheelt dat veel.

Een heleboel keuzes die ik bewust gemaakt heb en die me tot de dag van vandaag rust geven. 

JE HOEFT NIET 24/7 BEREIKBAAR TE ZIJN

Natuurlijk wil je als ondernemer altijd bereikbaar zijn en opdrachten meteen maken. Maar als je duidelijk naar je klanten communiceert wanneer je bereikbaar bent en wat de levertijd is dan hebben ze daar ook begrip voor. 

En heb je te veel werk voor de tijd die je beschikbaar hebt? Kijk dan hoe je het voor jezelf makkelijker kunt maken. Besteed werk uit, schakel hulp in of verhoog je prijzen. 

Uiteindelijk zitten er maar 24 uur in een dag en het is aan jou om te kiezen hoe je ze besteed. 

BEN JE AAN HET ONDERNEMEN OF IS HET HOBBY

Maar het is ook nodig om brutaal eerlijk naar je bedrijf te kijken. Verdient de tijd die ik er in stop zich ook terug. Met andere woorden.. ben ik aan het hobbyen of aan het ondernemen en dus geld aan het verdienen? Wil je bezig zijn met iets waar veel tijd in zit maar niets oplevert? Ja? Prima! Maar ben dan ook tevreden met die keuze.

Of wil je er echt een winstgevend bedrijf van maken dat je jezelf iedere maand een salaris kan uitbetalen? 

Belangrijke vragen om over na te denken..

MIJN SLEUTEL TOT GROEI? UITBESTEDEN!

En natuurlijk je bedrijf is je kindje, niemand kan het beter dan jezelf.. niet dus! 

Mijn boekhouder doet de BTW en inkomstenbelasting aangifte beter en sneller dan ik ooit kan doen. De mensen in mijn magazijn pakken sneller en beter in dan ik dit zou kunnen. Kies wat jij per se zelf wilt blijven doen!

Automatiseer zo veel mogelijk. Dan houd je tijd over om tijd te besteden aan belangrijkere zaken in je bedrijf. Klanten werven en de opdrachten perfect uitvoeren! Zij zorgen voor jouw salaris. Geen klanten is geen omzet is geen inkomen.

Dus zorg dat de kwaliteit die je levert altijd 100% is. Dat je tevreden klanten houdt en door hun enthousiasme er weer nieuwe klanten bij krijgt.

Sinds ik duidelijkere keuzes heb gemaakt voor mezelf en dingen heb uitbesteed is mijn onderneming alleen maar gegroeid. En dat geeft me nu meer ruimte om weer nieuwe dingen op te pakken. 

ONDERNEMEN IS FUN!

Ik hoop dat je zo een idee hebt hoe je het beter en makkelijker voor jezelf kan maken. En met veel energie en enthousiasme kan blijven ondernemen. Want ondernemen moet leuk zijn, geen last waar je iedere dag tegenop ziet!

En heb je hier vragen over? Mail of app me! Ik neem graag de tijd om jou te helpen inzien waar jouw pijnpunten zitten en hoe jij weer in de goede energie komt om te ondernemen.

© 2009 - 2024 Kinderkoffertjes.nl | Jouw groothandel voor kartonnen koffertjes en houten producten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel